fbpx

Norton otestoval Precizní mikroby!

Účel:

Do této studie jsme vybírali především koně s projevy letní vyrážky. Jelikož hledáme stále nové možnosti a další indikace POSTbiotik, rozhodli jsme se otestovat možný vliv PM na tento zdravotní problém spojený s imunitní reakcí. Nestřílíme na slepo – než něco doporučíme, prvně si ověříme účinky.

 

Testování Precizních mikrobů u 14 letého valacha Nortona:

Norton byl přihlášen do naší studie v březnu 2023. Důvodem přihlášení do studie byly letní vyrážka, krátkodobé projevy stresu a s ním spojené průjmy.

U Nortona se během jarní sezóny začíná objevovat letní vyrážka, tedy citlivost a alergické projevy na hmyzí kousnutí. Je také velice citlivým koněm, který snáší špatně oddělení od stáda a veškeré změny managementu. Je velmi vázaný na koně a každá jeho samostatná vyjížďka se u něj projevuje stresem. V důsledku stresu jeho organismus reaguje úpornými průjmy.

Průběh testování:

Nortonovi byla nasazena začátkem dubna standardní, udržovací dávka Precizním mikrobů (tj. 100 ml/den/450 kg). Průjmy vyvolané stresem a kožní problémy jsou záležitostí, které potřebují trpělivější přístup a dlouhodobější podávání. Od začátku se tedy počítalo s aplikací krmného doplňku minimálně jeden měsíc. 

Precizní mikroby byly nasazeny 14. března.

1. report – probíhal po týdnu od nasazení 21.3.2023, kdy ještě majitelka u koně neviděla zásadní změny. Ovšem šlo především o zjištění, zda kůň přijímá PM bez problému - Norton neměl s příjmem žádný problém. Přijímal POSTbiotika 1x denně zamíchané do krmiva.

2. report – probíhal po měsíci podávání, tedy 24.4.2023. Nortonovi se výrazně zlepšila psychika a s ní spojený výskyt průjmů. Dříve měl ze stresu při vyjížďkách zastříkané nohy a ocas. Po jednom měsící se tento stav velice zlepšil, je čistý a nestříká z něj vodový průjem. To hodnotí majitelka Nortona velice pozitivně. Co se týče letní vyrážky, zde jsme nemohli posoudit vliv, jelikož počasí ještě nepřálo hmyzímu líhnutí.

3. report (závěrečný) – probíhal 23.5. 2023. Nortonovi Precizní mikroby velice pomohly s průjmy vyvolanými stresem! Po vyjížďkách je už zcela čistý, bez průjmu s pevným trusem. Zde došlo k obrovskému posunu a stabilizaci tohoto problému. Bohužel, u letní vyrážky nedošlo k zásadním změnám. Po výskytu hmyzu se u Nortona letos opět reakce projevila v podobné formě jako loni.

Závěrem: U letní vyrážky se zásadní posun bohužel nedostavil. Velkou změnu však majitelka vnímá při zlepšení psychiky, navození většího klidu a pohody a vymizení průjmů spojených se stresem z oddělení od stáda. To hodnotí velice pozitivně a je připravena podávat Nortonovi Precizní mikroby v kúrách při opětovných zátěžových situacích.

 

Letní vyrážka sice nebude novou indikací pro Precizní mikroby, ale jejich vliv na mentální zdraví a střevní potíže se opět jeví jako skvělá volba. Pokračujeme dál ve sledování účinků.