fbpx

Precizní mikroby pro telata - recenze z českého chovu

Paní Kateřina Kopecká, hlavní zootechnik Zemědělského obchodního družstva Opatovec, se s námi podělila o svou zkušenost s aplikací Precizních mikrobů pro telata. 

 

Podívejte se na video recenzi, kde se paní Kateřina Kopecká podělila o svou zkušenost vlastními slovy:


ZOD Opatovec se zaměřuje na chov plemene ČESTR. Celkem se v ZOD Opatovec chová cca 1300 ks skotu Českého strakatého plemene, z toho asi 560 ks dojnic.

Asi jako každá farma se tu potýkají s občasnými průjmovými a respiračními onemocněními telat.
Paní Kateřina Kopecká se rozhodla v průběhu února 2023 vyzkoušet Precizní mikroby pro telata z důvodu zlepšení situace odchovu a omezení těchto onemocnění. I když na začátku vlastně žádná velká očekávání neměla, byla velmi mile překvapena nad zlepšením zdravotního stavu a snížením spotřeby antibiotik u telat.

Okamžitý efekt
Hned od začátku podávání viděla rozdíly. Telata byla životaschopnější. S postupem času se na farmě omezila průjmová i respirační onemocnění a to i v kritických měsících, kdy jsou tato onemocnění na vzestupu z důvodu vyšší vlhkosti a teplotních změn.

Snížení spotřeby antibiotik o 50%
Jako velké pozitivum uvádí významné snížení spotřeby antibiotik. Během letošního náročného jara, kdy teploty a vlhkost kolísaly, ušetřilo se 50 % nákladů na léčbu průjmových a respiračních onemocnění v porovnání se stejným obdobím loňského roku a v porovnání s předchozím měsícem, kdy ještě Precizní mikroby nebyly telatům aplikovány.

Vysoká obranyschopnost
Také posílení imunitního systému zde hraje velkou roli. Pokud už tele onemocnění, je průběh mnohem mírnější a bez následků.

Vyšší přírůstek
POSTbiotika obsažená v Precizních mikrobech také podporují lepší vstřebatelnost živin a minerálů z krmiva, to se prokázalo i zde, přírůstek se zvýšil o 0,5 kg/ks proti standardu na farmě. Telata jsou silná, narostlá a ve výborné kondici.

Snížení mortality
Výrazně se zde snížila také mortalita telat, kdy od podávání Precizních mikrobů klesla o POLOVINU u telat do půl roku života.

Efektivita práce
Pochvaluje si i snadné dávkování POSTbiotik do mléka. Telata ochotně vypijí plnou dávku mléka, ošetřovatelé tak nemusí věnovat tolik času slabším jednotlivcům a tím šetří čas.