fbpx

Rychlá pomoc pro štěňátka - chovná stanice ShelBern

243912783_1203836473417079_4345891531981824197_n.jpg
Jsou roztomilá, hravá, veselá a neposedná. Prostě k zulíbání. Ano, dnes bude řeč o štěňátkách, ale místy příběh moc veselý nebude. Podíváme se spolu do chovné stanice ShelBern, jejíž název tvoří složenina jmen prvních dvou fenek maďarského ohaře.

 
 
Náš dnešní příběh začal opravdu radostně. Fence Bernadette Amy Reber of Rusty Suzie se narodilo 7 zdravých štěňátek, 3 pejsci a 4 fenečky. „Šťastná sedmička“, brumlala si spokojeně pod fousy psí máma. A pyšná byla samosebou také „máma“ lidská, majitelka chovné stanice paní Knechtová.

Štěňátka se měla čile k světu, a jak už to u malých neposedů bývá, ne ve všem poslouchala rady své zkušené maminky. A s největší pravděpodobností si některé z nich jako dezert k máminému mlíčku a krmení dalo také nějakou jinou „dobrotu“. Ale ouvej. Dobrota způsobila v břiše velké bolení a trápení ve formě průjmu. Štěňata se navzájem nakazila jedno od druhého, protože uhlídat takovou velkou rodinu je nad možnosti každé mámy. A tak nezbývalo nic jiného než zavolat paní doktorku.

Paní veterinářka Zouharová ještě před parazitologickým vyšetřením podala štěňátkům přípravek Precizní mikroby, každému dle jeho váhy. Vzpomněla si totiž na velmi rychlý nástup účinku přípravku a jeho vyváženou kombinaci živých probiotik a postbiotik.

Na základě následného vyšetření zjistila, že příčinou průjmu je parazit Isospora ohioenzis. Ten je celosvětově rozšířen u psů a koček a způsobuje onemocnění označované jako kokcidióza. U dospělých jedinců často není tato nemoc zjistitelná, protože při správně fungující střevní mikrobiotě nemusí způsobit žádné vážnější problémy. Jinak je tomu však u mláďat, která ještě nemají ve střevech dostatečně vyvinuty obrannéIMG_20220504_101912mini.jpg mechanismy proti vniknutí a rozmnožování kokcidií. Ty pak způsobují infekci provázenou zvracením a průjmy, někdy těžkými a vodnatými.

Paní veterinářka po konzultaci s majitelkou chovné stanice zvolila pro léčbu štěňat antiparazitika. Léčbu antibiotiky zavrhla, protože ta ve střevě zabijí i např. prospěšné střevní bakterie, čímž dochází k rozvratu střevní imunity. Léčbu antiparazitiky doplnila o podávání přípravku Precizní mikroby, které díky obsahu přírodních probiotik a postbiotik mají pozitivní vliv na vytvoření zdravé střevní mikrobioty, a také se považují za nejdůležitější přírodní látky proti průjmům. Spokojená tak byla s léčbou i paní majitelka, která se při své péči o psí rodinu snaží vždy co nejvíce využívat čistě přírodní prostředky.

 
Paní majitelka podávala štěňatům na doporučení lékařky Precizní mikroby po dobu 14 dní, vždy po jídle, a to od věku 5 týdnů. A že to musela být s tak malými pacienty fuška? Ale kdepak! Jednou z výhod přípravku Precizní mikroby je jeho tekutá forma, takže podávání je velmi snadné. Stačí jen nabrat odpovídající dávku do stříkačky, otevřít tlamičku a je hotovo. Oproti přípravku v pastě nebo tabletách, kdy hrozí poranění patra nebo vyslintání, je tekutá forma bezpečná a pohodlná. Díky obsahu melasy je přípravek také nasládlý a chutný. Štěněcí pacienti se tak na každou další dávku těšili a tvořili před podáváním frontu dlouhou jako ohaří ocásek.

Za pár dní tak příběh pokračoval opět vesele a radostně, stejně jako začal. Štěňata byla aktivní, hravá, a zdravá :-) 
 
IMG_20220504_101906mini.jpgIMG 20220504 101138mini
 
 
Přidáváme pár videí jak si poradit s takovými prcky a dávkováním :))