fbpx

Výsledky terénní studie: Ginger

FB banner Ginger3Poradily si Precizní mikroby v případě kotwasser, která byla následkem narušení střevního mikrobiomu léčivy?

Mladou klisnu Ginger potrápila konečníková voda způsobená střevní dysmikrobií.

Ginger je osmi měsíční klisna slezského norika. Došlo u ní ke zranění končetiny. Ginger se splašila a narazila do vozu, poranila si tak nohu a následkem byla naraženina a otok. Musela tedy podstoupit vyšetření veterinárním lékařem, kdy po zhodnocení stavu zranění musela být zahájena antibiotická léčba. Během a po antibiotické léčbě došlo nejspíš k narušení rovnováhy střevního mikrobiomu. U klisny se totiž objevila konečníková voda. Navíc zrovna v tomto období došlo i k jejímu odstavu. Občasně se u Ginger také objevoval průjem způsobený stresem - bývá nervózní při změnách.

Ginger tedy byla ideálním kandidátem na testaci Precizních mikrobů.

Rozhodující faktory:

- léčba ATB a možné narušení rovnováhy střevního mikrobiomu

- odčervení a možné narušení rovnováhy střevního mikrobiomu

- odstav - stresující faktor a změna krmiva

- stres při změnách

S těmito faktory a jejich následky by si měly Precizní mikroby hravě poradit.

Jak testování probíhalo?

Majitelka se rozhodla ještě před zapojením do studie nasadit Precizní mikroby sama. Ginger dostávala po dobu 14 dní udržovací dávku 75 ml/den. Konečníková voda se začala lehce mírnit.

Po zapojení do studie a zhodnocení stavu klisny s koordinátorkou studie byla nasazena dvojitá dávka rozdělena do dvou dávek po dobu 7 dní a to pro rychlé a dokonalé nastartování střevního mikrobiomu. Po sedmi dnech majitelka hlásila výrazné zlepšení, odezněla úplně plynatost, z Ginger už voda nestříkala a měla už téměř suché nohy a ocas. Pouze na konci vyprazdňování se ještě konečníková voda mírně objevovala. Došlo tedy ke snížení dávky zpět na udržovací. Po dalších 14 dnech došlo již k závěrečnému hodnocení stavu.

Jaký byl výsledek?

Ginger se úplně zbavila konečníkové vody a průjem se u ní už také vůbec neobjevuje. Nyní je stabilizovaná. Celkově užívala Precizní mikroby jeden měsíc. Jelikož Ginger pojede do nového domova, bylo doporučeno majitelce v podávání Mikrobů pokračovat z důvodu změny managementu, stáda, převozu, se kterými se pojí stres.

Chutnost hodnotí majitelka Ginger velice kladně, s příjmem klisna neměla sebemenší problém, naopak Mikroby přijímala s velikou chutí přimíchané v krmivu.

Ginger se také zlepšil její celkový výživový stav. Zdravý střevní mikrobiom totiž podporuje lepší vstřebatelnost živin obsažených v krmivu.