fbpx

Výsledky terénní studie: Olaf

olafOlaf je čtyřletý valach Irského coba, kterého si noví majitelé přivezli do své stáje během loňského jara. Zjistili však, že nemá úplně pevné kobylince a špiní si zadní nohy a ocas. Diagnóza byla jasná - kotwasser. Konečníkové vody se nedařilo zbavit a trápila ho v průběhu celého roku. Příčina tohoto problému se nepodařila zjistit, ovšem po změně sena se problém buď lepšil a nebo zase horšil. Olaf tedy nemusel mít úplně zdravý a vyvážený střevní mikrobiom. Koně s citlivějším trávením pak mohou reagovat na změny sena různé kvality právě tímto způsoben. Ač je Olaf flegmatik a málo co ho vyvede z míry, nervozita se u něj projevuje s oddělením od stáda.

Olaf byl tedy přihlášen k nám do studie, do které byl vybrán jako vhodný adept na testování Precizních mikrobů.

 

Rozhodující faktory:

měnící se intenzita kotwasser při změně krmiva - nevyvážený střevní mikrobiom

měnící se intenzita kotwasser v rámci stresových faktorů

 

Průběh testování:

Olafovi byla na začátku testování nasazena zdvojená dávka (tj. 75ml/ráno a 75/ml večer, dle jeho váhy) po dobu 5 dnů. Po pěti dnech již byly vidět velice výrazné a zásadní změny! Trus se začal formovat, konečníková voda nebyla viditelná a nevytékala ani v době kálení za trusem. Po pěti dnech Olaf dostával standardní udržovací dávku 1x denně. Druhý report probíhal po 14 dnech. Konečníková voda se vůbec neobjevila, trus byl pevný a navíc došlo u Olafa k nastartování peristaltiky střev. Třetí report byl závěrečný, probíhal po dalších 14 dnech.

 

Celkový výsledek:

Olaf se zbavil během podávání Precizních mikrobů konečníkové vody.

Trus má pevný, došlo k zformování kobylince.

Došlo k nastartování peristaltiky střeva.

Stres z oddělení od stáda naprosto vymizel.

Během podávání krmného doplňku nebyla zpozorována zvýšená plynatost.

Olaf přijímal Precizní mikroby téměř bez problému, pouze první 3 dny byl z přimíchání nového komponentu trochu nesvůj, ale svou denní dávku přesto sežral bez nutnosti aplikace přímo do huby. Poté si už zvykl a nevykazoval žádné projevy nechutenství.