fbpx

Články

Zase "něco" sežral - první pomoc a proč to řešit rychle

german wire haired pointer gebe1f294b 1920
Máte doma psa? A je to (jako ostatně všichni naši chlupatí parťáci) gurmán? A máte doma zvířecí lékárničku a v ní Precizní mikroby? Že ne? Tak to je chyba! Určitě jste už totiž zažili situaci, kdy váš psí miláček zčistajasna zmizel v nepropustném houští, nedbaje vašeho stupňujícího se volání ... Aby se za několik okamžiků poté vynořil o kus dál s kořistí, ve které se v lepším případě vyválel, v tom horším ji s chutí sobě vlastní sežral.
 
 
Hostina skončila, bolavé břicho začíná
V této chvíli přestává legrace. Co se psovi zpočátku jevilo jako výtečná pochoutka, může se za pár hodin změnit v noční můru. A nejen zvířete, také vaši. Mršina nebo něco, co často nedovedete ani identifikovat, totiž může v trávicím systému vašeho „gurmána“ způsobit velké problémy. Potíže mohou nastat během několika vteřin nebo hodin, v podobě trávicích problémů jako je nechutenství, zvracení, průjem, bolesti břicha, apatie. V každém případě je vždy nutná a nevyhnutelná návštěva veterinárního lékaře, který určí diagnózu a případně vyloučí vážný chronický problém trávicího traktu.
 
 
A co teď?
Ve většině případů budete pravděpodobně od veterináře odcházet s doporučením diety, gastrointestinální konzervou, a nově také s roztokem Precizní mikroby. Jedná se o tekutý přípravek, který podporuje obnovu rovnováhy střevního mikrobiomu. Ta je totiž poté, co váš pejsek snědl něco nevhodného, významně narušena. Střevní výstelka je napadena cizími škodlivými bakteriemi, které způsobí střevní disbalanc. V tuto chvíli je více než vhodné podpořit střevní epitel a nasadit do boje proti škodlivým patogenům prospěšné bakterie, protože díky obsahu organických kyselin (postbiotika), napomáhájí obnově narušené střevní výstelky poškozené zánětem. A to je další bonus pro rychlou obnovu zdravého střevního mikrobiomu. Podpůrný přípravek Precizní mikroby je ideální volbou. Obsahuje totiž živá probiotika, která velmi rychle a velmi účinně zasáhnou v postižené oblasti trávicího traktu. Další účinnou složkou přípravku jsou POSTbiotika, což jsou látky produkované prospěšnými bakteriemi. Řadí se mezi ně enzymy, organické kyseliny a vitamíny a mnoho dalších. A právě tato různorodá směs látek má specifický antimikrobiální účinek, který přirozenými mechanismy brání množení "škodlivých" bakterií ve střevě.
 
 
Zazvonil zvonec a šťastnému příběhu je konec
Díky podpůrnému prostředku Precizní mikroby může šťastný konec přijít velmi rychle. Je ale také potřeba podchytit začátek a podat přípravek zvířeti co nejdříve. Je proto vhodné být na nečekanou psí hostinu připraven a mít ve své lékárničce první pomoc ve formě tekutých Precizních mikrobů.
 
 
 
 

Proč je tak účinné používat probiotika v tekuté formě?

Už jsme se setkali s pár námitkami ohledně našeho přípravku Precizní mikroby. Někteří z vás poukazují na to, že podávání probiotik ve formě pasty nebo prášku do krmiva je snazší. Často se také ptáte, proč je doba trvanlivosti přípravku jen rok.

Pojďme se tedy společně podívat na důvody, proč je tak účinné podávat probiotika v tekuté formě oproti probiotikům sušeným. A vysvětlit také roční lhůtu trvanlivosti.

 
Jsou probiotika živá?
Definice probiotik je stále ještě poměrně neustálená, a může tedy docházet k nepochopení.

My pod pojmem probiotika chápeme pouze označení pro živé mikroorganismy. Tedy takové buňky, které spotřebovávají a produkují látky, a jsou schopny se dělit. U mnoha doplňků stravy se používá širší vymezení, které zahrnuje i již neaktivní buňky nebo buňky odumřelé či jejich části.

V každém produktu je totiž určitý podíl mikroorganismů tzv. metabolicky aktivních (tzn. živých), a část bakterií je odumřelá. I tyto „neživé“ bakterie mají svůj přínos - slouží jako prebiotikum. Živé mikroorganismy ve střevě tyto odumřelé buňky znovu rozloží a spotřebují jako svou potravu (což se právě odborně nazývá prebiotikum).

 
Prášek, pasta nebo roztok?
Každá forma přípravku s probiotiky má své výhody a nevýhody. Nejrozšířenější formou jsou pasty a suché směsi (prášková forma). V obou případech se jedná o bakterie, které před výrobou musely projít stabilizací – ta se provádí například vysušením nebo vymražením živých bakterií - tzv. lyofilizací. V obou případech byly bakterie zbaveny vody.

V lyofilizátu se vyskytuje určité množství buněk, které lze znovu „probudit” k životu. Avšak velké množství buněk se během procesu mražení poškodí a rozpadne, a ve střevě pak slouží jen jako prebiotikum (zdroj potravy pro živé bakterie). Mezi další nevýhody vysoušení se řadí samotné “probuzení” bakterií, tedy doba než začnou produkovat prospěšné látky a než se začnou bakterie dál se množit. Ta je poměrně dlouhá a trvá řadu hodin.

Nabízí se tedy otázka: „Proč se probiotické produkty vysouší?“ Odpověď je nasnadě – důvodem je skladování. Vymražením probiotik se získá surovina, kterou lze dlouho skladovat a dobře se s ní manipuluje. Velkou nevýhodou však je, že má kvůli zamražení sníženou účinnost a také nižší rychlost nástupu oproti živým bakteriím, ze kterých se surovina vyrobila. Aby totiž buňky mohly být živé, musí se nacházet ve vhodném prostředí - v tekutém.

Kudy teče, tudy léčí
Tato slova se sice vztahují na poněkud odlišný roztok, ale mohli bychom je parafrázovat a pro náš přípravek změnit na “Kudy teče, tam to žije”.

Naše Precizní mikroby mají tekutou formu, díky čemuž mají sice jen roční trvanlivost, ale naproti tomu zásadně rychlejší nástup a start účinku. V roztoku se totiž nacházejí buňky živé, pouze stabilizované nižším pH (kyselostí) roztoku. Nižší pH jejich metabolismus zpomalí, aby vydržely nejméně rok, ale nevysuší je. Jakmile se dostanou do střeva, kde je o něco vyšší pH, mohou okamžitě začít metabolizovat, a tím pádem také produkovat postbiotika a množit se.

Tato rychlost nástupu má význam hlavně u živočišných druhů, které mají rychlejší trávení. Pokud dáte zvířeti probiotika v suché formě, tak trvá jejich mobilizace ve střevě delší dobu, než kolik zabere průchod potravy střevem. Z tohoto důvodu se velká část bakterií ani nepřichytí na střevní stěnu a je vyloučena z těla. Celou situaci navíc může umocnit a komplikovat průjem, který dobu průchodu potravy střevem zkracuje.

Když však do střeva „vpustíte“ živé buňky, mají tendenci okamžitě kolonizovat vnitřní výstelku, zachytit se na ní a začít prospívat střevu, a tím celému organismu. A pokud navíc podáte zvířeti roztok, ve kterém jsou obsažena i postbiotika s pozitivním vlivem na kvalitu střevní výstelky (kromě jiných přínosů), získáte tak 2v1. Prostě a jednoduše produkt, kterým můžete významně podpořit rekonvalescenci i při akutních stavech a zároveň stabilizovat střevo výrazně rychleji.

Číst si o tekutých probiotikách je jistě zajímavé, nejlepší a nejužitečnější je ale vyzkoušet přípravek v praxi. A ověřit si, že i při akutním problému s trávením má smysl tekuté Precizní mikroby podávat, protože se může významně urychlit návrat k normálnímu stavu. Což je výhodné nejen pro zvíře trpící akutním střevním problémem, ale také pro jeho majitele, zejména pokud chová zvíře v bytě (nedejbože městském).
 
 
 
 

Průjem nebo zácpa? Dysbióza!

Průjmy, případně zácpy u zvířat jsou u zvířat poměrně častým problémem. Bývají zpravidla spojeny se změnou rovnováhy ve složení a funkci střevního mikrobiomu. Prospěšné mikroorganismy ztrácejí schopnost množit se a produkovat potřebná postbiotika, a prosperují a množí se nežádoucí druhy. Tento stav nerovnováhy mikrobiálního prostředí ve střevě se označuje jako dysbióza, a může být akutní nebo déletrvající až chronická (více jak měsíc).

 

Dopady dysbiózypexels-freestocksorg-10011515_1123.jpg

Vnitřním prostorem střeva procházejí kromě prospěšných látek (kterými mohou být složky potravy, vitamíny, prospěšné bakterie a mnoho jiných) i látky nežádoucí nebo přímo škodlivé (nestrávené složky potravy, patogenní mikroorganismy, toxiny apod.). Střevní stěna si látky vybírá a zajišťuje tzv. selektivní prostupnost. Do těla jsou tak přijímány složky potřebné, ven z těla vyloučeny ty nežádoucí.

Krátký akutní průjem, například poté co váš pes na vycházce požere kadáver (uhynulé zviřátko) či exkrement, je často projevem obranného mechanismu střeva. Laicky lze říci, že střevo se vyčistí, protože tělo chce rychle vyloučit obsah plný toxinů. Střevní rovnováha se jako na houpačce rychle vychýlí, ale také se poměrně rychle vrátí zpět do normálu.

Dlouhodobá nerovnováha střevního mikrobiomu však může mít závažnější dopady, které posléze mají vliv na celkový stav jedince. 

Vztah mezi dysbiózou a případným souvisejícím problémem (onemocnění, snížená obranyschopnost, únava, dehydratace, …) bývá  složitý, a často není zcela zřejmé, co je příčinou a co důsledkem. To znamená, že v některých případech může pomoci k vyléčení pouhé narovnání střevní rovnováhy, v jiných je dysbióza projevem dalšího onemocnění. Podávání doplňků s pro- či postbiotiky pak sice může zvířeti ulevit, k odstranění příčiny však nedojde. 

 

Akutní nebo chronická

U zdravého střeva se rovnováha zpravidla samovolně stabilizuje, pochopitelně v závislosti na příčině. Jednorázová dietní chyba tedy nemusí vést k zásadním a dlouhodobým problémům.

Mnohdy ale majitelé u svých zvířat řeší průjmy chronické, opakované, vznikající i z poměrně mírných nebo neznámých příčin. V takovém případě je rovnováha střevní mikrobioty posunutá nežádoucím směrem, a i menší zásah, například drobná změna v dietě nebo stres, mohou vyvolat průjmy.

Přetrvávající či chronická dysbióza vzniká z různých příčin. Řadí se mezi ně například infekce, zánětlivá onemocnění střeva (IBD), dlouhodobé podávání některých léčiv, nevhodné složení stravy, parazitární onemocnění aj. Déletrvající dysbióza má pochopitelně hlubší dopady na zdraví jedince a může zásadně ovlivňovat celkový stav a schopnost zvířete dostat se tzv. do kondice.

Pokud tedy vaše zvíře trpí opakovanými problémy s trávením (průjmy, zácpy, zvýšená citlivost), je vždy zásadní konzultovat problém s veterinárním lékařem a hledat jeho příčinu. Postbiotika a probiotika pak jistě najdou své uplatnění jako podpora léčby nebo rekonvalescence.

Při déletrvající dysbióze je proto velmi žádoucí konzultovat problém s veterinárním lékařem a celou situaci řešit komplexně.

 

 

Literatura:

Benyacoub J., Czarnecki-Maulden G.L., Cavadini C., Sauthier T., Anderson R.E., Schiffrin E.J. et Von Der Weid T. Supplementation of Food with Enterococcus faecium (SF68) Stimulates Immune Functions in Young Dogs. The Journal of Nutrition  2003, 133(4), 1158-1162

Bybee S.N., Scorza A.V. et Lappin M.R. Effect of the probiotic Enterococcus faecium SF68 on presence of diarrhea in cats and dogs housed in an animal shelter. J Vet Intern Med 2011; 25:856-860

Herschel D.A., Argenzio R.A., Southworth M. et al. Absorption of volatile fatty acid, Na, and H2O by the colon of the dog. Am J Vet Res 1981;42:1118-1124.

McManus C.M., Michel K.E., Simon D.M. et al. Effect of short-chain fatty acids on contraction of smooth muscle in the canine colon. Am J Vet Res 2002;63:295-300.

Rondeau M.P., Meltzer K., Michel K.E. et al. Short chain fatty acids stimulate feline colonic smooth muscle contraction. J Feline Med Surg 2003;5:167-173.

PRO- a POSTbiotika vs. ANTIbiotika

PREbiotika a PRObiotika jsou v posledních letech nedílnou součástí prevence a léčby mnoha onemocnění trávicího traktu - opakovaných průjmů, flatuence (nadýmání), zvracení aj. Během studia jejich vlivu na zdraví jedince se dostává do popředí zájmu působení další složky střevní mikrobioty – tzv. POSTbiotik.


Co jsou to POSTbiotika? POSTbiotika vs. ANTIbiotika

 
Jedná se o sloučeniny produkované prospěšnými probiotickými bakteriemi - mikrobiální enzymy, aminokyseliny, peptidy, proteiny, organické kyseliny, vitaminy apod. Pod tímto názvem se skrývá celá škála biologicky aktivních látek s protizánětlivými, antioxidačními, antimikrobiálními a jinými účinky. Díky těmto vlastnostem mají POSTbiotika pozitivní vliv na imunitní systém střevního epitelu (vnitřní vrstvy střeva), a jejich přítomnost ve střevě se jeví nezbytná pro jeho správnou funkci i pro celkovou imunitní odpověď organismu. Prostě zdravé střevo a jeho mikrobiom = zdravý jedinec, ne nadarmo se praví že 75% imunity je ve střevech.
 

Problém s podporou léčby pomocí podávání probiotických bakterií nastane v případě, kdy musí zvíře jako součást léčby užívat antibiotika. Vliv těchto léčiv na střevní mikrobiom je velmi zásadní, a to míněno zásadně negativní. „AntiBio“ ve slově antibiotika lze totiž překládat jako „proti živému“. Hlavním smyslem podávání antibiotik je tudíž snížení množství patogenních bakterií, současně ale s vymýcením těchto „špatných“ bakterií dochází k redukci počtu bakterií prospěšných.


Jaká je tedy výhoda podpůrného podávání POSTbiotik během antibiotické léčby?

 
Na rozdíl od živých probiotických bakterií nejsou POSTbiotika vůči antibiotikům citlivá a jejich funkce ve střevě není léčivem nijak ovlivňována. Jedná se proto o velmi vhodný doplněk léčby antibiotiky, protože tímto způsobem nahradíme sníženou produkci účinných látek ze strany vlastního střevního mikrobiomu.


V posledních letech se navíc u zvířat objevují kmeny bakterií, které jsou vůči antibiotické léčbě odolné. Jedním z důvodů je skutečnost, že v minulých letech docházelo při léčení k nadměrnému používání antibiotik, a proto si některé patogenní bakterie vytvořily odolnost vůči antibiotické léčbě.


Na trhu se proto objevují nové produkty, které mají podporovat udržení střevního mikrobiomu zvířete ve zdravých podmínkách, a tím bránit uchycení patogenních organismů. Roste tedy význam prevence před používáním antibiotik.

Jedním z preventivních opatření proti několika střevním patogenům jsou tedy již dříve zmiňovaná PRObiotika a PREbiotika, v poslední době rozšířená o produkty obsahující POSTbiotika. Díky jejich protizánětlivým antimikrobiálním vlastnostem POSTbiotika zesilují účinek přirozené imunity jedince vůči střevním patogenům, čímž mohou pomoci odvrátit použití antibiotik.
 
 

Všude samá BIOTIKA…

Prebiotika, probiotika a postbiotika

 

Zmatení pojmů je věc zlá, a když jde o zdraví vašeho domácího miláčka, je dobré se orientovat. V tomto článku si přiblížíme rozdíly mezi třemi druhy -biotik, jak vznikají a k čemu jsou dobrá.

Velmi jednoduše vám rozdíly mezi jednotlivými skupinami vysvětlí infografika.

 foto probiotika az streva4

Prebiotika - krmení pro mikroby

Co mikrobům dáte, to spotřebují. Prospěšné látky, označované jako postbiotika, produkují bakterie zejména v případě, že jim poskytnete dostatek sacharidů, a to ideálně ve formě vlákniny. Pokud je tato vláknina navíc dostatečně bohatá na chemické sloučeniny obsažené v rostlinách - tzv. polyfenolické látky, tím lépe. Převaha bílkovin ve stravě naopak může v některých případech podporovat růst nežádoucích bakterií. A ty produkují nežádoucí látky, například plyny, toxiny aj. Každý živočišný druh má ale na složení potravy, a tedy i prebiotik, rozdílné požadavky, odpovídající jejich trávicímu traktu. Vliv složení a kvality potravy na zdraví každého jedince je tedy zásadní, a neplatí to zdaleka jen pro člověka.

 

Probiotika - živé mikroorganismy

Převahu mezi mikroby ve střevě mají bakterie. Ty spotřebovávají dodaná prebiotika v procesu, který se odborně nazývá fermentace. My tomu doma říkáme kvašení. Výstupy tohoto procesu zná každý, kdo rád kyselé okurky, kysané zelí nebo jogurty či acidofilní mléko. 

Nejzajímavější skupinou živých mikroorganismů jsou pro nás běžné bakterie mléčného kvašení. Ty jsou schopny velmi rychle a efektivně spotřebovávat dodané živiny, a přispívají nám už jen tím, že se ve střevě množí. Vytlačují totiž nežádoucí a potenciálně nebezpečné druhy mikrobů prostě a jednoduše tak, že jim spotřebují živiny a obsadí střevo. Jedná se o první způsob, jakým prospěšné mikroorganismy fungují, a označuje se jako tzv. kompetitivní inhibice. Tím druhým způsobem je produkce postbiotik.

 

Postbiotika - produkty bakterií

Zlatý grál všeho bakteriálního snažení představují pro hostitele postbiotika. Stejně jako jiné živé organismy, také bakterie nejenže různé druhy látek přijímá, ale také produkuje. Tyto produkty prospěšných mikroorganismů se označují souhrnně jako postbiotika. A právě to jsou látky, které ve výsledku prospívají tělu, v němž mikroby žijí. Najdete je ve všech kvašených produktech, v různé kvalitě, množství i poměru. 

Mikroorganismy často produkují nebo získávají z potravy látky, které by jinak hostitel nebyl schopen získat. Zpravidla to dělají tak, že spotřebují látky složité a přemění je na jednodušší a tzv. biologicky aktivní, tedy využitelné pro tělo hostitele. 

 

A co s tím? 

Každý živočišný druh má trávicí trakt uzpůsobený pro něj typickému složení potravy tak, aby byl jeho střevní mikrobiom stabilní a odolný. Zdravý jedinec si v případě rychlého jednorázového výkyvu v rovnováze mikrobioty (tzv. dysbiózy) dokáže poradit sám během několika dní. Oslabení organismu, nemoc nebo léčba antibiotiky však mohou ve střevě způsobit dlouhodobou nerovnováhu. 

V případě dlouhodobějšího rázu střevní nerovnováhy, nebo pokud chceme stabilizaci osídlení střeva urychlit, je účelné podpořit léčbu pacienta doplněním pre-, pro- nebo postbiotik, případně jejich kombinací. 

 

Zdroje:

Hollman P. et Katan M.B. Absorption, metabolism and health effects of dietary flavonoids in man. Biomedicine and Pharmacotherapy 1997;51:305-310

Lee H.C., Jenner A.M., Low C.S. et al. Effect of tea phenolics and their aromatic fecal bacterial metabolites on intestinal microbiota. Res Microbiol 2006;157:876-884

Wernimont S.M., Radosevich J., Jackson M.I., Ephraim E., Badri D.V., MacLeay J.M., Jewell D.E.,et Suchodolski J. The Effects of Nutrition on the Gastrointestinal Microbiome of Cats and Dogs: Impact on Health and Disease. Frontiers in Microbiology  2020, 11 

Vlková E., Neužil Bunešová V., Killer J. Probiotika, probiotika, postbiotika a jiná -biotika. Výživa a potraviny 2021, 3

Żolkiewicz J., Marzec A., Ruszczynski M. et Feleszko W. Postbiotics—A Step Beyond Pre- and Probiotics. Nutrients 2020, 12(8)