fbpx

Články

Průjem nebo zácpa? Dysbióza!

Průjmy, případně zácpy u zvířat jsou u zvířat poměrně častým problémem. Bývají zpravidla spojeny se změnou rovnováhy ve složení a funkci střevního mikrobiomu. Prospěšné mikroorganismy ztrácejí schopnost množit se a produkovat potřebná postbiotika, a prosperují a množí se nežádoucí druhy. Tento stav nerovnováhy mikrobiálního prostředí ve střevě se označuje jako dysbióza, a může být akutní nebo déletrvající až chronická (více jak měsíc).

 

Dopady dysbiózypexels-freestocksorg-10011515_1123.jpg

Vnitřním prostorem střeva procházejí kromě prospěšných látek (kterými mohou být složky potravy, vitamíny, prospěšné bakterie a mnoho jiných) i látky nežádoucí nebo přímo škodlivé (nestrávené složky potravy, patogenní mikroorganismy, toxiny apod.). Střevní stěna si látky vybírá a zajišťuje tzv. selektivní prostupnost. Do těla jsou tak přijímány složky potřebné, ven z těla vyloučeny ty nežádoucí.

Krátký akutní průjem, například poté co váš pes na vycházce požere kadáver (uhynulé zviřátko) či exkrement, je často projevem obranného mechanismu střeva. Laicky lze říci, že střevo se vyčistí, protože tělo chce rychle vyloučit obsah plný toxinů. Střevní rovnováha se jako na houpačce rychle vychýlí, ale také se poměrně rychle vrátí zpět do normálu.

Dlouhodobá nerovnováha střevního mikrobiomu však může mít závažnější dopady, které posléze mají vliv na celkový stav jedince. 

Vztah mezi dysbiózou a případným souvisejícím problémem (onemocnění, snížená obranyschopnost, únava, dehydratace, …) bývá  složitý, a často není zcela zřejmé, co je příčinou a co důsledkem. To znamená, že v některých případech může pomoci k vyléčení pouhé narovnání střevní rovnováhy, v jiných je dysbióza projevem dalšího onemocnění. Podávání doplňků s pro- či postbiotiky pak sice může zvířeti ulevit, k odstranění příčiny však nedojde. 

 

Akutní nebo chronická

U zdravého střeva se rovnováha zpravidla samovolně stabilizuje, pochopitelně v závislosti na příčině. Jednorázová dietní chyba tedy nemusí vést k zásadním a dlouhodobým problémům.

Mnohdy ale majitelé u svých zvířat řeší průjmy chronické, opakované, vznikající i z poměrně mírných nebo neznámých příčin. V takovém případě je rovnováha střevní mikrobioty posunutá nežádoucím směrem, a i menší zásah, například drobná změna v dietě nebo stres, mohou vyvolat průjmy.

Přetrvávající či chronická dysbióza vzniká z různých příčin. Řadí se mezi ně například infekce, zánětlivá onemocnění střeva (IBD), dlouhodobé podávání některých léčiv, nevhodné složení stravy, parazitární onemocnění aj. Déletrvající dysbióza má pochopitelně hlubší dopady na zdraví jedince a může zásadně ovlivňovat celkový stav a schopnost zvířete dostat se tzv. do kondice.

Pokud tedy vaše zvíře trpí opakovanými problémy s trávením (průjmy, zácpy, zvýšená citlivost), je vždy zásadní konzultovat problém s veterinárním lékařem a hledat jeho příčinu. Postbiotika a probiotika pak jistě najdou své uplatnění jako podpora léčby nebo rekonvalescence.

Při déletrvající dysbióze je proto velmi žádoucí konzultovat problém s veterinárním lékařem a celou situaci řešit komplexně.

 

 

Literatura:

Benyacoub J., Czarnecki-Maulden G.L., Cavadini C., Sauthier T., Anderson R.E., Schiffrin E.J. et Von Der Weid T. Supplementation of Food with Enterococcus faecium (SF68) Stimulates Immune Functions in Young Dogs. The Journal of Nutrition  2003, 133(4), 1158-1162

Bybee S.N., Scorza A.V. et Lappin M.R. Effect of the probiotic Enterococcus faecium SF68 on presence of diarrhea in cats and dogs housed in an animal shelter. J Vet Intern Med 2011; 25:856-860

Herschel D.A., Argenzio R.A., Southworth M. et al. Absorption of volatile fatty acid, Na, and H2O by the colon of the dog. Am J Vet Res 1981;42:1118-1124.

McManus C.M., Michel K.E., Simon D.M. et al. Effect of short-chain fatty acids on contraction of smooth muscle in the canine colon. Am J Vet Res 2002;63:295-300.

Rondeau M.P., Meltzer K., Michel K.E. et al. Short chain fatty acids stimulate feline colonic smooth muscle contraction. J Feline Med Surg 2003;5:167-173.

Všude samá BIOTIKA…

Prebiotika, probiotika a postbiotika

 

Zmatení pojmů je věc zlá, a když jde o zdraví vašeho domácího miláčka, je dobré se orientovat. V tomto článku si přiblížíme rozdíly mezi třemi druhy -biotik, jak vznikají a k čemu jsou dobrá.

Velmi jednoduše vám rozdíly mezi jednotlivými skupinami vysvětlí infografika.

 foto probiotika az streva4

Prebiotika - krmení pro mikroby

Co mikrobům dáte, to spotřebují. Prospěšné látky, označované jako postbiotika, produkují bakterie zejména v případě, že jim poskytnete dostatek sacharidů, a to ideálně ve formě vlákniny. Pokud je tato vláknina navíc dostatečně bohatá na chemické sloučeniny obsažené v rostlinách - tzv. polyfenolické látky, tím lépe. Převaha bílkovin ve stravě naopak může v některých případech podporovat růst nežádoucích bakterií. A ty produkují nežádoucí látky, například plyny, toxiny aj. Každý živočišný druh má ale na složení potravy, a tedy i prebiotik, rozdílné požadavky, odpovídající jejich trávicímu traktu. Vliv složení a kvality potravy na zdraví každého jedince je tedy zásadní, a neplatí to zdaleka jen pro člověka.

 

Probiotika - živé mikroorganismy

Převahu mezi mikroby ve střevě mají bakterie. Ty spotřebovávají dodaná prebiotika v procesu, který se odborně nazývá fermentace. My tomu doma říkáme kvašení. Výstupy tohoto procesu zná každý, kdo rád kyselé okurky, kysané zelí nebo jogurty či acidofilní mléko. 

Nejzajímavější skupinou živých mikroorganismů jsou pro nás běžné bakterie mléčného kvašení. Ty jsou schopny velmi rychle a efektivně spotřebovávat dodané živiny, a přispívají nám už jen tím, že se ve střevě množí. Vytlačují totiž nežádoucí a potenciálně nebezpečné druhy mikrobů prostě a jednoduše tak, že jim spotřebují živiny a obsadí střevo. Jedná se o první způsob, jakým prospěšné mikroorganismy fungují, a označuje se jako tzv. kompetitivní inhibice. Tím druhým způsobem je produkce postbiotik.

 

Postbiotika - produkty bakterií

Zlatý grál všeho bakteriálního snažení představují pro hostitele postbiotika. Stejně jako jiné živé organismy, také bakterie nejenže různé druhy látek přijímá, ale také produkuje. Tyto produkty prospěšných mikroorganismů se označují souhrnně jako postbiotika. A právě to jsou látky, které ve výsledku prospívají tělu, v němž mikroby žijí. Najdete je ve všech kvašených produktech, v různé kvalitě, množství i poměru. 

Mikroorganismy často produkují nebo získávají z potravy látky, které by jinak hostitel nebyl schopen získat. Zpravidla to dělají tak, že spotřebují látky složité a přemění je na jednodušší a tzv. biologicky aktivní, tedy využitelné pro tělo hostitele. 

 

A co s tím? 

Každý živočišný druh má trávicí trakt uzpůsobený pro něj typickému složení potravy tak, aby byl jeho střevní mikrobiom stabilní a odolný. Zdravý jedinec si v případě rychlého jednorázového výkyvu v rovnováze mikrobioty (tzv. dysbiózy) dokáže poradit sám během několika dní. Oslabení organismu, nemoc nebo léčba antibiotiky však mohou ve střevě způsobit dlouhodobou nerovnováhu. 

V případě dlouhodobějšího rázu střevní nerovnováhy, nebo pokud chceme stabilizaci osídlení střeva urychlit, je účelné podpořit léčbu pacienta doplněním pre-, pro- nebo postbiotik, případně jejich kombinací. 

 

Zdroje:

Hollman P. et Katan M.B. Absorption, metabolism and health effects of dietary flavonoids in man. Biomedicine and Pharmacotherapy 1997;51:305-310

Lee H.C., Jenner A.M., Low C.S. et al. Effect of tea phenolics and their aromatic fecal bacterial metabolites on intestinal microbiota. Res Microbiol 2006;157:876-884

Wernimont S.M., Radosevich J., Jackson M.I., Ephraim E., Badri D.V., MacLeay J.M., Jewell D.E.,et Suchodolski J. The Effects of Nutrition on the Gastrointestinal Microbiome of Cats and Dogs: Impact on Health and Disease. Frontiers in Microbiology  2020, 11 

Vlková E., Neužil Bunešová V., Killer J. Probiotika, probiotika, postbiotika a jiná -biotika. Výživa a potraviny 2021, 3

Żolkiewicz J., Marzec A., Ruszczynski M. et Feleszko W. Postbiotics—A Step Beyond Pre- and Probiotics. Nutrients 2020, 12(8)

Mikrobiom – střevní mikrokosmos

Máte rádi pohádky? Budeme vám vyprávět jednu o tom, jak Baryk na vycházce sežral chcíplou vránu. Jak večer v lumenu (rozuměj uvnitř) Barykova střeva bojovaly chrabré a přátelské bakterie proti přívalu zákeřných toxinů, které  pak nemilosrdně ničily dosud prosperující a zdravím kypící střevní výstelku. Jak nakonec dobré bakterie svůj boj prohrály, a Baryk musel snášet spílání a výhružky vzteklého páníčka, jenž na kolenou čistil neštěstí vzešlé z této nemilé události. Budeme vám vyprávět o tom, jak se Baryk neponaučil…

 

Možná vám ta pohádka něco připomíná. Zkusíme si ji ale odvyprávět ještě trochu jinak. Použijeme k tomu nějaké cizí pojmy, ale nebude to složité.

 

Příčinou toho, proč Baryk nakonec svou bitvu prohrál, byla nerovnováhou ve střevním mikrobiomu, tzv. dysbióza. 

 

Co je to mikrobiom? Jedná se o soubor všech mikroorganismů které ve střevě žijí (bakterie, kvasinky, houby, aj.) Tito obyvatelé střev produkují různé látky označované jako metabolity. Některéprecision microbes infographic 2 1 druhy mikrobů produkují prospěšné látky, souhrnně označované jako postbiotika. Jiné druhy mikrobů ale produkují toxiny, a v případě přemnožení škodí.

Mezi prospěšné produkty střevních bakterií patří např. enzymy, tzv. SCFA kyseliny, vitamíny a spousta dalších látek. O jejich přínosech píšeme v samostatném článku, každopádně se hodí vědět že ovlivňují jednak jiné mikroby (pozitivně i negativně), a nebo mají vliv přímo na buňky svého hostitele. Těm například dodávají energii, zlepšují fungování střevní stěny apod. a dokonce se mohou vstřebávat i do krve (ty dobré i ty nedobré).

Zdravý mikrobiom je klíčem ke zdraví zvířete. A zdravý mikrobiom rovná se stabilní mikrobiom, s převahou prospěšných bakterií nad těmi nežádoucími. Taková kolonie prospěšných bakterií (nejen) v Barykově střevě má naprosto zásadní vliv na Barykovo zdraví.

 

Zdravá střevní mikrobiota má totiž 3 základní funkce:

- podporuje správnou trávicí funkci střeva

- posiluje a podporuje imunitní funkci střeva (ne nadarmo se říká, že 70% imunity je ve střevě - pro Baryka to platí také)

- vytlačuje škodlivé bakterie ze střeva, ať již produkcí látek které je omezují, nebo tím že jim „vyjídá“ zdroje (tomu se odborně říká kompetitivní inhibice)

U Baryka se možná jednalo o lehčí otravu, nebo měl možná už střevní mikroflóru lehce nestabilní. Každopádně se díky „dietní chybě“ dostal do stavu, kdy jeho bakterie situaci nezvládly. V takovém případě je nutné dostat mikroby ve střevě rychle do pořádku. A pomoci i samotnému střevu tím, že mu dodáme potřebná postbiotika v situaci kdy jeho vlastní kolonie mikrobů není v kondici. 

 

Pozn.: všechny postavy a události zmíněné v tomto článku jsou smyšlené a nijak nesouvisí se skutečností. Baryk se ve skutečnosti jmenuje Vanda, nebyla to vrána ale něco horšího, a páníček měl kliku protože jsme si všechny nehody odbyli na zahradě.

 

Literatura:

Benyacoub J., Czarnecki-Maulden G.L., Cavadini C., Sauthier T., Anderson R.E., Schiffrin E.J. et Von Der Weid T. Supplementation of Food with Enterococcus faecium (SF68) Stimulates Immune Functions in Young Dogs. The Journal of Nutrition  2003, 133(4), 1158-1162

Bybee S.N., Scorza A.V. et Lappin M.R. Effect of the probiotic Enterococcus faecium SF68 on presence of diarrhea in cats and dogs housed in an animal shelter. J Vet Intern Med 2011; 25:856-860

Cummings J.H., Macfarlane GT. The control and consequences of bacterial fermentation in the human colon. J Appl Bacteriol 1991;70:443-459.

Minamoto Y., Minamoto T., Isaiah A. et al. Fecal short‐chain fatty acid concentrations and dysbiosis in dogs with chronic enteropathy. Journal of Veterinary Internal Medicine 2019, 33(4), 1608-1618

Wernimont S.M., Radosevich J., Jackson M.I., Ephraim E., Badri D.V., MacLeay J.M., Jewell D.E.,et Suchodolski J. The Effects of Nutrition on the Gastrointestinal Microbiome of Cats and Dogs: Impact on Health and Disease. Frontiers in Microbiology  2020, 11 

Zhang L.S., Davies S.S. Microbial metabolism of dietary components to bioactive metabolites: opportunities for new therapeutic interventions. Genome Med 2016;8:46.